Kantaron Yağının Saça ve Cilde Faydaları Nelerdir Nasıl Uygulanır? Kantaron Yağı İçilir Mi?

10/08/2018 - Sağlık Güzellik

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı saç köklerini ve cilt hücrelerini beslemesi yönüyle son zamanların en popüler bitkisel yağlarından birisidir.

Bu yönüyle kozmetik alanında da kendisine geniş bir yer bulan kantaron yağı aynı zamanda uygun miktarlarda tüketildiğinde vücut sağlığımıza da büyük katkılar sağlamaktadır. Kantaron yağının genel olarak faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kantaron yağının iltihap önleyici özelliği bulunduğu için herhangi bir nedenden dolayı oluşan yaraların bakteri ve mantarlardan kaynaklı enfeksiyon kapmasını önlemektedir.
  • Hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırır ve hasar gören dokuları onarır.
  • Yara ya da çeşitli darbelerden dolayı oluşan ağrıları dindirmeye yardımcı olur.
  • Güneş yanıkları ve küçük çaptaki diğer yanıklarda ağrıyı azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca yanıkların çabuk iyileşmesini sağlar, mikrop kaparak enfeksiyon oluşmasını engeller ve iyileştiğinde iz kalmasını önler.
  • Deri üzerinde mavi veya mor lekeler şeklinde kendisini gösteren bir hastalık olan hematom oluşumunda beze şeklinde meydana gelen şişlikleri azaltmak amacıyla ilgili bölgeye masaj yaparak uygulanabilir.
  • Ayaklara masaj yapılarak sürüldüğünde kan akışını hızlandırarak hem ağrıları giderir hem de ayakların ısınmasını sağlar.
  • Bebeklerde pişik oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Aynı şekilde bebeklerde sıklıkla görülen karın ağrılarını dindirmek amacıyla da kantaron yağıyla masaj yapmak oldukça faydalı bir uygulamadır.
  • Beyin hücrelerinin gelişimini destekler, konsantrasyonu arttırır ve hafızayı güçlendirir.
  • İshali önler ve böbreklerin çalışma fonksiyonlarını düzenler.
  • Kantaron yağı suyla karıştırılarak içildiğinde kan şekerini ve yüksek tansiyonu düşürücü bir etkiye sahiptir.
  • Kantaron yağının damar genişliğini önleyici özelliği bulunduğu için iç ve dış varislerin tedavi sürecinde kullanılabilmektedir.
  • Cilt bakım yağı olarak kullanıldığında kırışıklıkları azaltır, gözenekleri sıkılaştırır ve daha canlı bir görünüm elde etmeyi sağlar.
  • Migren ağrılarını azaltmaya yardımcı olur.
  • Bir bardak suya birkaç damla kantaron yağı damlatılarak hazırlanan karışımla ağzın çalkalanması diş ve diş eti hastalıklarını büyük ölçüde önlemektedir.

Kantaron Bitkisi ve Kantaron Yağı Nasıl Kullanılmalıdır?

Taze olarak ya da kurutulmuş halde bulunabilen kantaron otu çiçeği ezildikten sonra 1 litre suya 1 yemek kaşığı kadar atılarak kullanılmaktadır. Daha sonra bu su kısık ateşte yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatılır ve elde edilen çay günde bir bardak içilir.

Kantaron Yağının Faydaları ve Zararlar Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Ezilmiş toz halinde satılan kantaron çiçekleri ise bal ile karıştırılarak tüketilebilir.

Kantaron yağı ise cilt lekeleri ve yanık gibi cilt problemlerinde masaj yapılarak deri yüzeyine sürülebilir ya da bir bardak suya birkaç damla kadar katılarak içilebilir.

Kantaron Yağının Kullanım Süresi Nedir?

Kantaron yağının kullanım süresi rahatsızlığın boyutuna göre değişse de uzmanlar 6 aydan daha uzun süreli bir kullanımı önermemektedir. Ayrıca bu 6 aylık süreçten sonra tekrar kullanılmak istenirse en az 3 ay kadar ara vermiş olmak gerekir.

Kantaron Yağının Zararları Nelerdir?

  • Kantaron yağının çok fazla miktarlarda ve uzun süreli kullanımında vücutta bazı alerjik reaksiyonlara bağlı kaşıntılar oluşabilir.
  • Hamile ve emzirme döneminde olan kadınların kullanması tavsiye edilmez.
  • Açık tenli ve hassas cilt yapısına sahip kişilerin uzun süreyle güneş altında bulunacakları zamanlarda kullanması tavsiye edilmez.
  • Çok fazla miktarda içildiğinde sindirim sisteminde bozukluklara yol açabilir, mide ve bağırsakların dokusuna hasar verebilir.
  • Emzirme döneminde olan bayanların sarı kantaron yağı tüketmeleri bebeklerinde ilerleyen dönemlerde uyku hastalığına yol açabilmektedir.
  • Hiper aktivite, depresyonda, şizofreni ve bipolar bozukluk yaşayan hastalar sarı kantaron yağını kesinlikle kullanmamalıdır.

Kantaron Yağı İçilir Mi?

Kantaron yağını çay halinde tüketmek mümkündür. Günde iki kez bir çay bardağı kadar suyun içine 4-5 damla damlatılarak tüketilmesi gerekir. Ancak uzmanlar kantaron yağının günde bir tatlı kaşığından daha fazla miktarda tüketilmemesi gerektiğini belirtmektedir.

Kantaron Yağının Faydaları ve Zararlar Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kantaron Yağının Saçlara Faydaları

Kantaron yağının saçlar üzerinde birçok faydalı özelliği bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

  • Antiseptik özelliği bulunduğu için saç diplerinde mantar ve egzama gibi rahatsızlıkları önler.
  • Ayrıca saçları besleyerek dökülmeleri engeller ve gürleşmesine yardımcı olur.
  • Yapılan araştırmalar kantaron yağının saç boyalarının saç telleri ve köklerinde bıraktıkları kimyasal etkileri azaltarak yıpranan dokuları onardığını tespit etmiştir.
  • Kantaron yağı ile saça masaj yapıldığında kepeklenme problemi azalır ve hücrelerin yenilenme hızı artar. Ayrıca bu masaj uygulaması saçlı deride pullanma oluşumunu da önler.

Kantaron Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Kantaron yağından bir miktar alarak banyo öncesinde saç diplerinize masaj yaparak sürebilirsiniz. Yağı saçlara güzel bir şekilde yedirdikten sonra yaklaşık yarım saat kadar bekleyip ılık suyla normal şekilde yıkanın. Bunun yanında banyo sonrasında da nemlendirici krem yerine kantaron yağını çok az miktarlarda saç uçlarınıza sürerek kırılmaları önleyebilirsiniz.

Kantaron Yağı İle Evde Uygulayabileceğiniz Etkili Bir Saç Bakım Kürü

Gereken Malzemeler

  • 1 Tatlı Kaşığı Kurutulmuş Isırgan Yaprağı
  • 1 Tatlı Kaşığı Sarı Kantaron Yağı
  • 1 Tatlı Kaşığı Kurutulmuş Sarı Papatya

Yapılışı ve Uygulanışı

Bu saç bakım kürü için öncelikle papatya, kantaron yağı ve ısırgan yaprağını uygun bir kaba alın ve üzerine kaynar su ilave ederek yaklaşık 10 dakika boyunca demlendirin. Demlenme süresi dolduktan sonra karışımdan posaları süzün ve suyu ayrı bir kaba koyun.

Hazırladığınız bu kürü duşa girmeden önce saçlarınıza masaj yaparak sürdükten sonra 15-20 dakika kadar bekletmeniz besleyici içeriğinin saç kökleriniz tarafından emilmesi için yeterli olacaktır. Bu kürü düzenli olarak yaptığınızda kepeklenme problemleriniz azalacak, saç kökleriniz kuvvetlenecek ve saçlarınız daha canlı bir görünüme kavuşacaktır.

Kantaron Yağının Cilde Faydaları

  • Cilde sürüldüğünde etkisini en hızlı şekilde gösteren bitkisel yağlardan birisi de kantaron yağıdır. Kantaron yağının cilt üzerindeki faydalı özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;
  • Cilt hücrelerini yeniler, kırışıklıkları ve sarkmaları önler.
  • Siyah nokta, sivilce, akne ve çıban gibi zararı oluşumları engeller.
  • Güneş, yanık ya da yaralardan dolayı oluşan cilt lekelerini azaltıcı bir etkiye sahiptir.
  • Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan kızarıklıkları yok eder.
  • Antiseptik bir özelliği bulunduğu için ciltte mantar ya da bakterilerden kaynaklı enfeksiyonların oluşmasını önler.
  • Cildi besleyerek daha canlı ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olur.

Kantaron Yağının Cilt İçin Kullanımı

Kullanımı oldukça basit bir yağ çeşidi olan kantaron yağı kirlerden arındırılmış cilt yüzeyine az miktarda sürülerek uygulanmaktadır. Kullanım amacına göre bekletme süresi değişebilse de genellikle 15-20 dakika kadar cilt yüzeyinde beklemesi faydalı içeriğinin cilt hücreleri tarafından emilmesi için yeterlidir.

Kantaron Yağının Faydaları ve Zararlar Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kullanımında dikkatli olmanız gereken en önemli konu ise kantaron yağını cildinize sürdükten sonra kesinlikle güneş ışığına çıkmamanız gerektiğidir.

Kantaron Yağının Sivilce Tedavisinde Kullanımı

Kantaron yağı sivilcelerin tedavisinde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu işlem için öncelikle yağı süreceğiniz cilt yüzeyini güzelce temizleyin. Daha sonra küçük bir parça pamuğa bir miktar kantaron yağı sürün ve çok fazla bastırmadan bu pamukla sivilcelerin üzerini silin.

30 dakika boyunca bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Bu uygulamayı her gün düzenli olarak yaptığınızda sivilceleriniz yavaş yavaş azalmaya başlayacak ve kısa süre içinde de tamamen yok olacaktır.


Paylaş:
Facebook Twitter WhatsApp Google+